Bewustwording

Inzicht in jouw oorsprong, is de eerste stap naar verandering.

Bij mij in de praktijk ben je welkom met al je mijmeringen, gevoel, worstelingen en betekenisvolle vragen. Je komt voor jezelf of als ouder of als werkende professional, je komt samen met je partner in verband met jullie (mogelijk) hoogsensitieve zoon of dochter.

Tijdens coachingsessies zet ik de stromingen NLP en Systemisch Werken in. Ben jij of je kind hoogsensitief, dan vullen we samen een vragenlijst in. Aan de hand van de vragenlijst maak ik een persoonlijke analyse voor jou over jouw hoogsensitieve karaktereigenschap en mogelijke meerdere kenmerkende eigenschappen. Ik begeleid je met mijn professionaliteit, ervaring en met o.a. de methodieken van drs. Esther Bergsma. Door deze stromingen en verschillende methodieken in te zetten tijdens de interventies zullen ze jouw bewustwordingsproces versterken.

20% van de

wereldbevolking

is hoogsensitief.

Hoogsensitiviteit, ook wel hooggevoeligheid genoemd, is een aanvullende karaktereigenschap of persoonlijkheidskenmerk in jouw systeem en dit kun je niet aanleren. Deze eigenschap is diep biologisch aanwezig en het is een eigenschap die niet veranderd.

Je bent ermee geboren of niet, het is dan ook erfelijk. Wanneer iemand in de familie hoogsensitief is, is een ouder of zijn beide ouders dat ook. Hoogsensitieve mensen, ofwel HSP (highly sensitive person), doorleven hun ervaringen intenser dan gemiddeld. Invloeden van de omgeving, prikkels, komen bij hen sterker binnen.

In Amerika is Elaine Aron de pionier op het gebied van hoogsensitiviteit, in Nederland is dit voor mij drs. Esther Bergsma. Haar definitie van hoogsensitiviteit is gevoeligheid voor prikkels en intense verwerking daarvan.

Inmiddels is wetenschappelijk aangetoond dat de kern van hoogsensitiviteit het diepgaand verwerken en intens reageren is en niet zozeer de prikkels die binnenkomen. Het is bijvoorbeeld niet aangetoond dat een filter ontbreekt. Het soms nog ‘zweverige’ imago is dus onterecht!

Concluderend na jaren onderzoek door Elaine Aron zijn er vier aspecten van hoogsensitiviteit die de strategie van een HSP bepalen.
Dit is de afkorting DOES:

Diepgaande informatieverwerking voordat er wordt gehandeld (meest belangrijke kwaliteit van HSP; we denken niet continu maar verwerken continu).
Overprikkeld raken is het resultaat van continu verwerken (hierop kunnen mensen in je omgeving oordelen omdat je iets niet prettig vindt (uitgaan, geluid).
Emotionele reacties (sterke) hebben en een hoge mate van empathie.
Subtiele details opmerken.

Hoogsensitiviteit is niet hetzelfde als introvert zijn,
wat eerst wel gedacht werd.

Van de gevoelige mensen is 30% extravert, ook zij hebben de DOES kwaliteiten. Ook zij hebben hersteltijd nodig na overprikkeling.

Kreeg of krijg jij te horen, het zit tussen je oren… wel nu, met recht dat klopt dus 😉! Jouw brein verwerkt informatie anders dan iemand die niet hoogsensitief is. Het hoogsensitieve brein ontvangt meer en verwerkt alle input die het ontvangt diepgaand. Voor de verwerking van input zet het brein meer hersenonderdelen aan het werk. Dat maakt dat je o.a. sneller vermoeid bent of stress ervaart.

 

Door drs. Esther Bergsma ben ik opgeleid tot HSP en HSK Coach. Ik draag er dan ook graag een steentje aan bij om het soms nog ‘zweverige’ imago van hoogsensitiviteit om te buigen naar een concreet en bewijsbaar aanvullende karaktereigenschap. Ik vind het inmiddels een hele mooie extra eigenschap.